70 Χρόνια από την Μάχη της Κρήτης – Επίσκεψη στους Αρμένους 14.05.2011

Η Προσωρινή εγκατάσταση της Σχολής Αεροπορίας στους Αρμένους Χανίων στον δρόμο της γιά τα Μέτωπα της Βορείου Αφρικής τον Μάϊο του 1941

…Ξαφνικά οι κινητήρες ένας – ένας άναψαν , οι έλικες άρχισαν τον στροβιλισμό τους,  ο γνωστός βόμβος χάιδεψε τ’ αυτιά αυτών που ήσαν μέσα στο C-130. Οι Βετεράνοι γέμισαν το μυαλό  τους με χίλιες αναμνήσεις και οι νεώτεροι αφουγκράστηκαν την  συγκίνηση της  ψυχής και το σκίρτημα  της καρδιάς και έφτιαξαν κομπολόι δικό τους από αυτές.  Μια υπέροχη μέρα σε έναν καταγάλανο ουρανό δημιούργησαν τον πίνακα που εκείνη  την ημέρα στις 14 Μαΐου 2011 θα εορταζόταν πανηγυρικά η 70η επέτειος από την  έλευση των Αεροπόρων και των Ικάρων μας στην Ηρωική Κρήτη και  η αντίστοιχη σελίδα Μνήμης και Παρακαταθήκης από την Μάχη της  Κρήτης.

Ο διάδρομος προσγείωσης δέχθηκε σιωπηλά το C-130 και ο Διοικητής της 115ΠΜ  Ταξχος (Ι) Λεων. Ευαγγέλου με τους  επιτελείς του  υποδέχθηκαν  με θέρμη τους  Βετεράνους  και τους  άλλους καλεσμένους τους. Η  ζωντάνια η  νεανικότητα η θέρμη στην πίστη και το καθήκον έδιναν φτερά στους  φρουρούς των ελεύθερων αιθέρων και του Αιγαίου μας. Η  άψογη οργάνωση στο  Τρισάγιο και στην απόδοση Τιμών  στο Μνημείο της 115 ΠΜ, πρόδιδε επιμέλεια, φροντίδα και προσοχή. Η συμμετοχή του ΠΑΣΥΒΕΤΑ με τον Πρόεδρό του Υπτχο Ι (εα) Δημήτριο Λαζάρου και μέλη του Δ.Σ. καθώς και με την παρουσία του ομιλητή του Απτχου Ι (εα) Ηρ. Ναούμ και του Βετεράνου της Μάχης της Κρήτης Ταξχου Ι (εα) Βύρωνα Σαχαρίδη υπήρξε ουσιαστική. Η ευχάριστη έκπληξη ολοκληρώθηκε όταν στην λέσχη Αξιωματικών ο ακούραστος, ενθουσιώδης μα και τόσο πηγαίος νέος Γιάννης Φωτίου, εγγονός του αλησμόνητου βετεράνου Αναστασίου Φραγκιά που τόσα προσέφερε στην Υπηρεσία της Πατρίδας και που έλαμψε η παρουσία του και στην Κρήτη, είχε ετοιμάσει μια  σύντομη  μα περιεκτική ιστορική αναδρομή στα γεγονότα, κυρίως της άφιξης το 1941 των Αεροπόρων και Ικάρων στην Κρήτη στην περιοχή των Αρμένων και της Μάχης της Κρήτης το οποίο παρουσίασε με υπερηφάνεια στο συγκινημένο ακροατήριό του με πρώτο τον βετεράνο κ. Σαχαρίδη. Αναμνήσεις αναδεύτηκαν, μνήμες επανήλθαν, πληγές ξύστηκαν, διδάγματα για το τώρα αντλήθηκαν.

Μετά την τόσο όμορφη και ανθρώπινη εκδήλωση, οι Βετεράνοι με τους Προσκεκλημένους και  με τις άοκνες και διαρκείς φροντίδες της Διοίκησης και του Προσωπικού της 115 ΠΜ, κατευθύνθηκαν με λεωφορείο στους Αρμένους, ένα χωριό 16χλμ έξω από την πόλη όπου εκεί, στο κτίριο του τότε Δημοτικού Σχολείου, φιλοξενήθηκε κυρίως η Σχολή Αεροπορίας με την ιστορική πλέον 10η Σειρά και στα σπίτια του οποίου βρήκαν αμέριστη την Κρητική φιλοξενία οι άλλοι Αεροπόροι. Στην είσοδο και πριν από τα σκαλοπάτια του κτιρίου, μέσα από μια Τελετή που τελικά γέμισε συγκίνηση μα και υπερηφάνεια τόσο τους κατοίκους του  ιστορικού Τόπου των Αρμένων όσο και τους προσκεκλημένους εντοιχίσθηκε αναθηματική πλάκα η ετοιμασία της οποίας ήταν έργο του Κου Sinclair και των Τοπικών Αρχών ενώ θα πρέπει να εξαρθεί και η συμμετοχή στο σύνολο της οργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και το φιλόξενο «Κρητικό» πλέον πνεύμα του σημερινού ιδιοκτήτη του κτηρίου κ. Sinclair.

Όμως, το πλέον ιδιαίτερο στοιχείο, πέραν των άκρως σημαντικών ομιλιών τόσο από τον Κο Δήμαρχο όσο και από τους  εκπροσώπους των φορέων της  Περιοχής, ήσαν οι δύο ομιλίες που εκφωνήθηκαν, κατ’ αρχήν από τον Παλαίμαχο και έναν εκ των ελαχίστων εν ζωή Βετεράνων της εποχής Ταξχο (Ι)εα Βύρ. Σαχαρίδη, ο οποίος με περίσσιο πάθος, με φωνή παλλόμενη από την πίστη  για το δίκαιο των Αγώνων όλων εκείνων που συμμετείχαν τότε στις επιχειρήσεις αλλά και με γλαφυρότητα, κατέθεσε σε αδρές γραμμές τις αναμνήσεις του. Ήταν μια πολύτιμη παρουσία που έδωσε στίγμα για όλους  τους νεώτερους, στίγμα και για την σημερινή τόσο δύσκολη εποχή. Η άλλη ομιλία έγινε από τον Απτχο (Ι) εα Ηρ. Ναούμ ως εκπρόσωπο του Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας. Το άρτιο της περιεκτικής ανάλυσης που στηρίχθηκε κυρίως στα στρατηγικά δεδομένα της εποχής, χάρισε μια ολοκληρωμένη άποψη για τα τεκταινόμενα, την επιρροή τους στην εξέλιξη της Ιστορίας και τον δομικό ρόλο της επικής Μάχης της Κρήτης στην εξέλιξη του Πολέμου άρα και στα επιφαινόμενα της σήμερον. Ήταν δύο ομιλίες που λάμπρυναν το σύνολο της εκδήλωσης καθώς  και στο Μεγάλο Ευχαριστώ που απηύθυνε  προς τους κατοίκους των Αρμένων και της ευρύτερης περιοχής ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων Υπχος (Ι) Γεώργιος Πέτκος για την αμέριστη βοήθεια που παρείχαν στους Αεροπόρους μας το 1941 και την τόσο σημαντική συμβολή τους στην  Μάχη της Κρήτης. Η συγκίνηση κορυφώθηκε όταν ο ανεψιός  των Βετεράνων Αδελφών Σκάντζικα, Μιχάλης, περιέγραψε με αδρά λόγια το Καλό κ’ Αγαθό του Σαράντη Σκάντζικα, αδελφού του εν ζωή Σωτήρη Σκάντζικα και μέλους  της Ηρωικής  336ΜΔ/Β που μετείχε στην Αποστολή Εκδικήσεως στην Κρήτη για την Σφαγή της Κανδάνου στις  23 Ιουλίου 1943 και όπου κατέπεσε,  αιχμαλωτίσθηκε και μεταφέρθηκε στην Γερμανία, σαν μέλος δε της Μεγάλης Απόδρασης από το Στρατόπεδο Συγκέντρωσης  Stalag Luft III, γενναίο τον βρήκε ο θάνατος από τους Γερμανούς ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής στις 25 Μαρτίου 1944.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση παραδοσιακού γεύματος  στους  Αρμένους από τον Δήμαρχο Αποκορώνου Γρηγ. Μαρκάκη συνοδεία ομάδας Κρητικών που με  τα Ριζίτικά τους γέμισε με υπερηφάνεια τα στήθη όλων των παρευρισκομένων  και με την άκρως τιμητική παρουσία του Διοικητού της  Σχολής Ικάρων Υπτχου (Ι) Πέτκου, του Αντινομάρχη  Χανίων κ. Α. Βουλγαράκη, του κ. Γ. Αβερκάκη Προέδρου της Πολιτικικής Κοινότητας Αρμένων και του αεικίνητου και ακούραστου συντονιστή Επγου Βασ Μπουραντάνη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων του ΓΕΑ και των άλλων Αρχών. Σημαντική υπήρξε η εθελοντική παρουσία σημερινών Ικάρων οι οποίοι έτσι άντλησαν διδάγματα ήθους και αξιών από τους Βετεράνους.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2011

Νικ. Λ. Τζάντας

Γιος Βετ. Π.Α.